90 graden : Kozijnen

Kozijnen/luiken

Opdrachtgever: Particulier
Periode: 2007
Werkzaamheden 90 graden: Ontwerp, werktekeningen en montageOpdrachtomschrijving: Slechts een voorbeeld van vele opdrachten met betrekking tot het tekenen van kozijnen met isolatieglas en toch zo veel mogelijk in oorspronkelijke stijl.
Vervanging van drie raamkozijnen met luiken, kozijn met achterdeur en bovenraam. Schuiframen moeten weer functioneren en voorzien zijn van isolatieglas. Metselwerk moet hersteld worden en vervolgens opnieuw ingevoegd worden.

Oplossing:  Afstandhouder tussen de glasbladen in de zelfde kleur wit als ramen waardoor  het isolatieglas nauwelijks opvalt. Dunne roeden en glaslatten met originele profilering waardoor 6-ruits ramen niet lomp uitvallen zoals dat met isolatieglas vaak wel het geval is. Beglazingskit in de zelfde schuinte afgemest als glaslatten waardoor ze tezamen in aanzicht lijken op originele ruiten in stopverf. Door middel van zelfgemaakte contragewichten in de kozijnen van lood gegoten in staal is het extra gewicht van het glas opgevangen. Opgeklampte luiken met volgens origineel gesmede duimen en hengen. Bevestigingsgaten in hengen vallen telkens precies in midden van de planken van het luik. Het kalf van het deurkozijn lijnt met onderregel van de bovenramen waardoor rust en een geheel ontstaat.