90 graden : Monument

Renovatie en restauratie monument

Opdrachtgever: MZ producties B.V.
Periode: 2002-2005
Werkzaamheden 90 graden: renovatie, advies m.b.t. restauratie buitenzijde, historisch onderzoek, opzichter, 3d visualisaties, bouwtekeningen (Uitvoerder: 90 graden/Daniel Jebbink en aannemer/bouwbedrijf)

 Opdrachtomschrijving: Renovatie van Rijksmonument. Zodanig dat het pand in gebruik genomen kan worden als architectenbureau en deels verhuurd kan worden als woning.

Oplossing: Het pand te Laag Keppel Dorpsstraat 11 en 13 bevond in zeer slechte staat. Het voorhuis schreeuwde om een grondige restauratie. Achterhuis en dak zijn volledig gesloopt en herbouwd o.a. omdat het grotendeels verrot was en in het verleden al eerder 'gerestaureerd'.Hiervoor was historisch onderzoek nodig. Het pand is vervolgens door 90 graden e.a. zelf op ambachtelijke wijze geconstrueerd. In plaats van vele kleine kamertjes ervaar je nu grote ruimtes en de constructie van kap en gebint. De oorspronkelijke kelder, opkamer, hilde en zolder zijn in het ontwerp gehandhaafd. Kozijnen, luiken, lijsten etc. zijn volgens origineel gemaakt. Eenvoud en symmetrie langs een aantal hoofdassen opgebouwd.

Bekijk ook het project interieur monument.

 

(Uitvoerders: Bouwbedrijf H. chevalking & Zn. Takkenkamp voegwerken & gevelrenovatie. Aannemersbedrijf Volman; 90 graden / Daniƫl Jebbink).